Politikerna har svårt att bestämma sig

Att politiker idag inte håller vad de lovar är mer en regel än ett undantag och någon som nu backar på sitt ord är stadsminister Stefan Löfven – man kommer att sänka ROT-avdraget, trots kritik från flera håll.

snickare tak hantverkare byggaEn fråga som politikerna i Sverige ofta oense om är frågan om jobb, vilket vi tidigare skrivit om. Men en annan sak som är på tapetern just nu är hur vår nyblivne stadsminister Stefan Löfven backar bak på sitt ord om att låta ROT-avdraget vara kvar så som det är.  Men vill nämligen nu sänka avdraget från regeringens håll och detta har fått allt annat än positiv respons. Bland annat har moderaten Niklas Wykman uttryckt att Löfvens ändring i frågan är ett svek eftersom att socialdemokraterna i sin valrörelse lovat att lämna rotavdraget oförändrat – vilket man nu alltså inte kommer att göra.

Ändring av ROT-avdraget

Det man nu vill göra är att minska avdraget från att vara hälften av vad kostnaden är för en renovering på upp till 100 000 kronor till att istället endast berättiga avdrag till en knapp tredjedel av kostnaden. Anledningen till denna ändring uppges vara att regeringen istället vill lägga dessa pengar man då sparar på att öka bostadsbyggandet – vilket varken Folkpartiet eller Sveriges Byggindustrier ser som något positivt då man menar att detta kommer att öka såväl svartjobb som det kommer bli färre jobb i landet.

”– Det här förslaget innebär att det bli färre jobb i Sverige, och det betyder att man långsiktigt drar undan möjligheten att finansiera välfärden och också tillkomsten av nya bostäder, säger Mats Persson (FP).” läs mer här.

Ny bok om svensk spelpolitik

Nyligen släpptes en bok som troligen kommer att bli en av de mest omdebatterade under detta år, förhoppningsvis mer omdebatterad än frågan om huruvida kulturen måste vara vänster, om klasshat är bra eller dåligt eller om Valerie Solanas var psykiskt sjuk eller inte. Det handlar om det svenska spelmonopolet. Boken heter Spela lagom!: hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende, och är skriven av två frilansjournalister. Boken handlar till stor del om dubbelmoral.

Frågan är egentligen inte om det svenska spelmonopolet innebär dubbelmoral, för det gör det. Frågan är snarare hur mycket dubbelmoral man kan acceptera, och om en statlig spelpolitik överträder denna gräns. Bara för att det är staten som organiserar spelandet betyder inte det att de negativa hälsoeffekterna uteblir: man kan definitivt bli spelmissbrukare av statliga spel, och många blir det också.

Bakgrunden till spelmonopolet

Så varför har vi då ett statligt spelmonopol i Sverige? I recensionen av boken i Svenska Dagbladet förklaras hur det hela började:

Man höll på att bygga den tjusiga Stockholmsutställningen till 1897, detta monument över det nya, rika Sverige, men pengarna tog slut. Vad skulle man göra? Hur skulle man kunna undvika ett fiasko?
Man inrättade ett lotteri, förstås, för första gången på över 50 år i Sverige. Pengarna flödade in i häpnadsväckande mängder och exakt där, i insikten om den lätta statsintäkten, finns grunden för alla statliga spelföretag i världen. Att ha spelmonopol är som att trycka pengar.

Det som förändrats är att även privata aktörer kan få en del av den kaka som de spelsugna utgör, genom att starta sajter på nätet som Casino Euro och konkurrera med de nationella monopolen.

ROT- lyckad politik

Tack vare det arbetsmarknads-politiska beslutet att man skulle införa avdrag för bygge i hemmet för ett par år sedan lever småföretagen gott i dag.

ROT-avdraget har visat sig vara allt annat än en politisk och populistisk floskel. Dess största kritiker i riksdagen har hävdat att det sänker både villkor och löner för de som är anställda inom byggbranschen. För att inte tala om de uteblivna inkomsterna från skatten. Samma politiska kritiker kan även hävda att köphetsen och kapitalismen kan gå i spinn när det blir billigare att renovera sina hem. Att treenigheten Badrum Inspiration och Dansk design kan få hybris på grund av detta politiska beslut. Må hända är det så. Men när ett land är i farozonen för en ekonomisk recession är omsättning ett av de bästa vapnen som finns. Och just nu omges Sverige av grannländer i Europa som går på knä.

Entydiga resultat

Att låna pengar från bankerna och investera i sina egna hem är på många sätt en bra sak. Man får bättre livskvalitet och värdet på hemmet ökar förmodligen. Men oavsett om de politiska antagonisterna har rätt på många punkter så talar siffrorna och resultaten av ROT-programmet alla ett entydigt språk. Ända sedan man bestämde för att återinföra avdraget för ett par år sedan har summan av beviljade ansökningar för avdrag bara ökat per år. Detta innebär linjärt att företag och anställda i byggbranschen har fått se mer pengar de senaste åren. Detta har också inneburit att de både kan och behöver anställa mer människor. Vilket förstås är bra för arbetslöshetssiffrorna och den politiken. Då vet man att det funkar. Sist men inte minst har man med ökad konsumtion av hantverkare i hemmet kunnat få ner siffrorna för svartjobb.