Traditionerna förändras

Det är idag inte alls ovanligt att någon väljer att gifta sig i en originell ceremoni. Och det finns mer att välja på än bara att rymma till Las Vegas och bli vigd av en Elvisimitatör: man kan exempelvis välja att vigas på vikingavis.

Idag är intresset för andra kulturer och religioner större än någonson, och även intresset för den svenska och nordiska historien. Tiden då upprörda röster protesterade mot att Ebeb Schön berättade om folktrons väsen i en julkalender känns avlägsen, och det är inte heller självklart att man låter döpa ett barn. Det finns andra ceremonier att välja istället, om man tycker att det passar bättre.

Stavkyrka

Även begravningarna förändras

Tidigare hade varje släkt ”sin” begravningsentreprenör som man alltid anlitade. Idag är det inte ovanligt att medlemmar i samma familj blir begravda av helt olika begravningsbyråer. Det hade varit otänkbart för 40 år sedan. Kanske har internet bidragit till detta. Det är enkelt att surfa in på en sida som abclillabegravningsbyran.se.

Men en minst lika trolig förklaring är att döden faktiskt blivit mer närvarande i medvetandet, och framför allt så har man blivit mer medveten om att det finns olika begravningsbyråer att välja mellan. Här ska nog serien Six Feet Under, som visades på SVT för några år sedan, tillskrivas en stor betydelse. Serien handlade om familjen Fisher som drev en begravningsbyrå i Los Angeles, och även om fokus låg på känslor och relationer så glömde manusförfattaren Alan Ball aldrig var den utspelade sig: varje avsnitt började med ett dödsfall, och serien marknadsfördes med fejkade reklamfilmer för bl.a. balsameringsvätska.